Pampeliškové víno
Louky plné nádherně žlutých pampelišek působí uklidňujícím, jarním dojmem. Zvou nás k výrobě medu, sirupu, použití do různých jarních salátů k jarní očistě. My vás naučíme úžasné pampeliškové víno proti nachlazení, které můžete nějakou to dobu uschovat v lednici či tmavém, chladném sklepě. Máme pro vás 3 recepty, které zaručeně musíte vyzkoušet.
Co budete na výrobu potřebovat?
Recept č. 1
1 l pampeliškových květů, 1,5 kg cukru, 4,5 l vody, 2 citrony, 2 pomeranče a 40 g droždí.
Natrhané květy pampelišek spaříme ve 2,5 l vařící vody a 24 hodin necháme odležet. Druhý den pampelišky ocedíme a čistou vodu z pampelišek nalijeme do 5 litrové láhve. Mezitím svaříme 2 l vody s cukrem, necháme vychladnout a poté vlijeme k pampeliškové vodě do láhve. Pomeranče a citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a odstraníme jadýrka. Droždí, pomerančová a citronová kolečka vložíme do láhve, dobře zazátkujeme a vsuneme kvasnou rourku na 6 týdnů. Až všechny citrony a pomeranče klesnou ke dnu, můžeme víno stočit do láhve. Uložíte do ledničky nebo chladného sklepa.
Recept č. 2
2 l pampeliškových květů, 1 kg cukru, 2 l vody, pomerančová kůra, 2,5 cm kořene zázvoru, ½ lžičky pivovarských kvasnic, 1 citron, ½ krajíčku chleba.
Pampelišky dáme do velkého hrnce a spaříme. Hrnec přikryjeme tenkým plátnem a necháme 3 dny louhovat. Občas promícháme. Po 3 dnech pampelišky přecedíme a odstátou vodu nalijeme do druhého hrnce, do kterého přidáme nakrájenou pomerančovou kůru, zázvor, cukr a plátky vydrhnutého citronu. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 30 minut. Potom tekutinu slijeme, a jakmile zchladne, přidáme kvasnice, namazané na chlebu a necháme stát 2 dny. Po dvou dnech přefiltrujeme do demižonku nebo soudku a zazátkujeme. Po 2 měsících zrání stočíme víno do láhví a uzavřeme korkem.
Recept č. 3
1 l pampelišek, 1 l vody, 2 citrony, 3 pomeranče, 1,5 kg krupicového cukru, kvasinky Tokaj
Pampeliškové květy opět spaříme vařící vodou a necháme 3 dny odležet. Poté přecedíme a vodu přivedeme k varu, přidáme citronovou a pomerančovou kůru a vaříme 15 minut. Po patnácti minutách odstavíme, přidáme dužinu z citronů a pomerančů, které jsou pokrájené na kostičky a bez jader. Dále přidáme cukr a kvasinky. Dáme do 3 litrové sklenice, uzavřeme celofánem, do kterého uděláme několik dírek a dáme na teplé místo. Počkáme, až se večeří, poté stáčíme do lahví a láhve uzavřeme korkem.
V naší vinogalerii pampeliškové víno sice nenajdete, ale kvalitních vín, které vás zvou k ochutnání, máme dostatek.